Innovatief hergebruik van
de gebouwde omgeving
 

Gemene Grond

28-03-2013

Bart Stuart en Klaar van der Lippe

Bart Stuart en Klaar van der Lippe / Artikel / Openbare ruimte / Voorstel

Geld verandert de Wereld

28-03-2013

Bart Stuart en Klaar van der Lippe

Bart Stuart en Klaar van der Lippe / Artikel

Dis-assembled

02-04-2013

Ana Džokić
Marc Neelen

Ana Džokić / Marc Neelen / Tentoonstelling / Gotenburg

< nieuwere projecten oudere projecten >
 
 

28-03-2013

Ester van de Wiel

Werkplaats Buijtenland

Buijtenland van Rhoon
Het Buijtenland van Rhoon is een uniek polderlandschap dat zich uitstrekt van Rhoon tot Portland en van Rotterdam Zuid tot en de grienden aan de Oude Maas. De komende jaren staat dit 600 hectare groene landschap zoals we het nu kennen voor veranderingen. Ongeacht de ontwikkelingen naar een ander landschap of natuurgebied staat de recreatieve vraag vanuit stad en land in Buijtenland van Rhoon centraal. Om de karakteristieke landelijke sfeer te kunnen behouden is het belangrijk nieuwe invullingen van recreatie te ontplooien. Wanneer wordt het Buijtenland een bestemming en voor wie? Om deze vraag te beantwoorden, is het van belang om de identiteit van het gebied zichtbaar te maken en te bekijken wat de mogelijkheden zijn van deze bijzondere plek, nu en in de toekomst.

Werkplaats Buijtenland
Ontwerpers Ester van de Wiel en Marnix Tavenier hebben zich gebogen over de recreatieve potenties in dit gebied. Eén van de conclusies is dat een belangrijke meerwaarde ligt in het koppelen van recreatie aan activiteiten die reeds plaatsvinden. De opzet van het project Werkplaats Buijtenland is het ontwikkelen van een coöperatief en recreatief programma dat door velen gedragen wordt. De aanwezige kennis in het gebied en de bereidheid van lokale gebiedeigenaren, grondgebruikers, ondernemers en initiatieven van ‘buiten’ kunnen zorgen voor een aantrekkelijk Buijtenland met nieuwe vormen van recreatie.

Het doel van Werkplaats Buijtenland is het stimuleren van de beleving van het Buijtenland in al haar facetten, waarbij recreatie hand in hand gaat met duurzame agrarische productie en consumptie in het gebied en met zorg voor mens, dier en plant. Toegankelijkheid, zichtbaarheid en vindbaarheid spelen een essentiële rol in het creëren van een geliefd en aantrekkelijk cultuurlandschap waar iedereen kan genieten van dit gebied en waar het voor iedereen - boeren, bewoners, stedelingen en recreanten goed toeven is.

Recreëren is een werkwoord

Voor het aanjagen van nieuwe mogelijkheden van gebruik van het landschap is een serie mobiele recreatieve werktuigen ontwikkeld: een nieuwe set gereedschappen om het Buijtenland te 'bewerken'. Want recreëren kan zoveel meer zijn dan zitten op een bankje in het gras, fietsen of wandelen over een pad. Het gebied kan veel actiever ‘in gebruik’ genomen worden door vormen van recreatie die tegenwoordig populair zijn zoals vissen, de boer helpen, (moes-)tuinieren, vogels spotten, buiten koken of appels plukken. Dingen ‘doen’ in het landschap zorgt voor een sterke beleving van dat landschap - voor jong en oud. De nieuwe vormen van recreatie hebben een direct verband met het landschap en haar gebruikers, zodat recreëren een landschapsvormende activiteit wordt.

Deze zomer nam Werkplaats Buijtenland een nieuwe set werktuigen in gebruik om het Buijtenland van Rhoon te 'bewerken' tot een agrarisch, cultureel en recreatief gebied met een publieksfunctie. Eet het landschap in de Buijtenkeuken van Elmo Vermijs. Proef het landschap met de Buijtenbrouwerij van Henriëtte Waal. Rust in het landschap vanuit het Buijtenbed van Studio Makkink&Bey. Maak het landschap met de Buijtenkwekerij van Willemijn Lofvers. Beleef het landschap op de Buijtenpaden van Ester van de Wiel en Marnix Tavenier.

Volg ons op www.werkplaatsbuijtenland.nl